Problémamegoldó Masszázs

A Problémamegoldó Masszázs  ™ egy általam kifejlesztett masszázs, mely sok masszázstechnikát ötvözve tér el sajátságos módon mindegyiktől, melynek lényegi eleme, hogy az egyén egy teljes, meg nem osztható szervezet, amelyben minden összeköttetésben és kapcsolatban áll egymással. Minden ember más és más, még akkor is ha látszólag azonos problémája van épp ezért az ami az egyiknek segít nem biztos, hogy a másiknak is segítséget nyújt. Tehát nem lehet egy problémára egy “protokollt” alkalmazni.

Mindig személyre szólón szükséges végezni a masszázs folyamatát, a legrövidebben úgy írhatnám le, hogy “A közvetlen szövetkezelés művészete: párbeszéd a szövetekkel”.

A szövetkezelés művészetének a kulcsa az érzékelő tapintás. A terapeuta beméri a szövet válaszkészségét és ennek megfelelően alkalmazza a nyomást. Ezt a szövettel szembeni “odafigyelő” érzékenységet találóan nevezhetjük “párbeszédnek a szövettel”, mivel a terapeuta tapintás útján “megtárgyalja” a szövettel, hogy milyen mértékű nyomás szükséges az ellazulás eléréséhez.

A klinikai masszázs alapelvei:

Az egyén egy teljes, meg nem osztható szervezet, amelyben minden összeköttetésben és kapcsolatban áll egymással. A komplex rendszer több, mint részeinek egyszerű összege, azaz alapvetően fontos, hogy az “erdőt és a fákat” egyaránt lássuk. Például a megrándult bokájú beteg kíméli a sérült lábat, ezért csípőjében és háta alsó részében megfeszíti az izmait. A hát izmaiban így megbomlik az egyensúly (kiegyensúlyozatlanság keletkezik), amely befolyásolja a nyakizmokat, és fejfájást okozhat. Tehát önmagában a nyakizmok kezelése nem fogja megoldani a problémát.
A megrövidült izomszövet nem képes munkát végezni. Az izomszövet az összehúzódás révén végzi a munkáját, tehát nem tud tovább dolgozni, ha megrövidül.
A test lágy szövetei válaszolnak az érintésre. Számos elmélet létezik arra, hogy ez miért van így. A leginkább meggyőző elmélet az, amely szerint a miofaszciális fájdalmat egy önfenntartó neuromuszkuláris visszacsatoló kör hozza létre, amelybe az érintéssel okozott inger beavatkozik, és így visszaáll a normális működés. A választott technikától függően a manuális beavatkozás megszakítja a helytelenül működő szövetben ezt a visszacsatolási folyamatot, bizonyos változásokat idéz elő az idegi válaszban, és ezzel magában az érintett szövet működésében is. A beavatkozás iszkémiás összenyomás, passzív nyújtás, passzív rövidítés vagy ezek bármely egyidejű vagy egymást követő kombinációja lehet.
Amivel mi Klinikai masszázs terapeuták foglalkozunk az a tartósan vagy kórosan megrövidült izomszövet: más szavakkal az olyan izomszövet, ami megrövidült (mégpedig nagy valószínűséggel védekező céllal) és így képtelen munkát végezni, és ellen áll a nyújtásnak.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?