Masszázs

Mit is jelent a masszázs?

A masszázs a manuálterápia része, a test felületén meghatározott céllal és fogásokkal alkalmazott mechanikus inger, melyre a válasz reakció a fizikális gyógyulás.

A masszázs simító, dörzsölő, gyúró és ütögető mozdulatsoraival felfrissíti a szervezetet. Feladata az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése. A bőr és izmok megdolgozása, izomcsomók, letapadások és izomfájdalmak enyhítése vagy megszüntetése. Hatására javul a bőr rugalmassága a vér-, nyirokkeringés fokozódik, csökkenti a derék-, hát- és nyaki fájdalmakat. Relaxál, azaz testi-lelki ellazulást nyújt. Ezáltal csökkenti a stressz káros hatásait. Oldja a feszültséget, energiával tölti fel a vendéget.

Mindegyik masszázsfajtát ajánlom mindazoknak, akiknek a mai felgyorsult életvitelünkben kevés idejük marad a helyes életmóddal, táplálkozással, elegendő mozgással törődni. Mindennapi életünkben jelen van a stressz és feszültség. Ez sok probléma alapja lehet. Sokszor erről nem is veszünk tudomást, csak akkor figyelünk önmagunkra, ha valamilyen betegség formájában jelez a testünk. Ezen kívül a hát- illetve teljes testmasszázst azoknak ajánlom, akik egész nap ülő-, vagy nehéz fizikai munkát végeznek, vagy aki új energiával szeretne feltöltődni.

A masszázs az egyik legkellemesebb természetes, káros mellékhatásoktól mentes módszer a test karbantartására. Van azonban néhány eset, amikor nem ajánlott. Ilyen például, heveny gyulladásos állapot, a láz, a fertőző betegség, a súlyos szívbetegség,………..

Test- illetve hátmasszázsnál szinte minden esetben azonnal érezhető a hatás. A fájdalom csökken vagy teljesen megszűnik. A nyak mozgása sokkal könnyebbé válik, elmúlik a fejfájás. A vendégek kipihentnek érzik magukat. Nemcsak testileg lazulnak el, de oldódik a felgyülemlett feszültség is.

A masszázs helyi hatásai:
Anyagcsere fokozódás,
Regeneráció élénkülés,
Élénkül a szervezet nedvkeringése,
Csökkenő zsírmennyiség,
Kapillárisok azaz a hajszálerek megnyílása,
Értágító anyagok szabadulnak fel a szervezetben (hisztamin, bradicinin),
Fokozódik a mélyben lévő sejtek működése,
Nő az izmok összehúzódó képessége,
Serken a vérkeringés, melynek hatására csökken a fájdalom.

Maszzázs általános hatásai:
Vérkeringés, szívműködés, légzés, anyagcsrere folyamatok javulása,
Javuló ideg működés,
Változik a pulzus szám és a vérnyomás
Fokozódik a testhőmérséklet és a légzés ritmusa
Javul a központi idegrendszer vérkeringése és oxigénellátása, ami jobb idegi működést és szellemi képességet hozz magával (megjegyzem, hogy ez csak átmeneti hatású, viszont reflexiósan javítja az egész szervezet működését)

Masszázs távoli hatásai:
Javul a szövetek értágító hatása
Fokozódott anyagcsere segítí a tejsav elszállítását
Gyulladásos mozgásszervi megbetegedéseknél a fájdalom csökken az agyi idegközponton keresztül javul az artériás- és nyirokkeringés és vele együtt az anyagcsere,